Silver – snygga smycken och mirakelmedicin?

 

Googlar man ”kolloidalt silver blogg” får man massor med träffar på bloggar där kolloidalt silver beskrivs som ett superläkemedel som verkar kunna bota och förebygga allehanda infektioner. När det Låter ju för bra för att vara sant! …och då är det ju oftast inte sant heller.

Silver är ett metalliskt grundämne. I sin rena metalliska form har det inga mikrobicida egenskaper. Det har det däremot i jonform. Silversalter har just på grund av detta historiskt använts i förband och sårsalvor (1). Än idag används silverjons-avgivande förband bland annat på brännskador. Dock är evidensen tveksam, både vad gäller silver som botande (2) och förebyggande (3) behandling vid sårinfektion. Andra områden inom medicinen där silver förekommit/förekommer på grund av sin antimikrobiella effekt är bland annat i katetrar och inom ortopedisk kirurgi, dock med tveksamma resultat (4).

Silverjoner har alltjämt en antimikrobiell effekt vilket har visats in vitro, det vill säga i laboratoriemiljö, ”i provrör”. Där har det visats att mikroorganismer (inte alla, det finns exempel på resistens) tar skada vid direkt kontakt med silverjoner i tillräckligt höga koncentrationer. Det är alltså endast fria silverjoner som har antimikrobiell effekt, silverjoner bundna i proteinkomplex eller liknande har ingen antimikrobiell verkan (4).

—> Kolloidalt silver innehåller främst finfördelade silverpartiklar. Silverjoner förekommer endast i små mängder som en biprodukt från tillverkningen. (5)

Silver och kroppen då? Kroppen behöver inte silver, det används inte till någonting och är inte livsnödvändigt. Om man nu ändå får i sig silver så är det i jonform det främst kan absorberas. I studier gjorda på celler i randen av sår behandlade med silver har man sett att silverjoner som tas upp i celler binder till proteinet metallothionein. Vidare bindning till albumin och globuliner (andra proteiner) medför möjlighet till systemisk cirkulation av silver (4). Silvret ackumuleras och lagras sedan i olika vävnader, bland annat lever och hjärna. Efter mångårig exponering för silver kan inlagringar i ögat och huden bli synliga. Detta kallas argyria och är ett ofarligt men permanent tillstånd (4).

I Sverige är det inte längre tillåtet att sälja kosttillskott innehållande kolloidalt silver. Detta på grund av att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet inte kunnat fastslå om det är säkert att förtära, vilket till stor del beror på ofullständigt underlag (6). Dock säljs det som nu under epitetet ”vattenreningsprodukt” (7) (silver används faktiskt som vattenrenare).

Trots ganska skral forskning på området är det väl ganska lätt att utifrån den som finns förstå att kolloidalt silver inte rimligen kan fungera i sjukdomsbotande eller -förebyggande syfte.

För mer om kolloidalt silver, läs gärna Zarah Öbergs text ovan och lek ”name that logical fallacy” samt denna Silver Kuren underhållande text som behandlar myter och sägner om kolloidalt silver på internet.

Referenser

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Medical_uses_of_silver
  2. Vermeulen H, van Hattem JM, Storm-Versloot MN, Ubbink DT, Westerbos SJ. Topical silver for treating infected wounds. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 1. Art. No.: CD005486. DOI: 10.1002/14651858.CD005486.pub2.
  3. Storm-Versloot MN, Vos CG, Ubbink DT, Vermeulen H. Topical silver for preventing wound infection. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 3. Art. No.: CD006478. DOI: 10.1002/14651858.CD006478.pub2.
  4. Lansdown A. Silver in Health Care: Antimicrobial Effects and Safety in Use.

Hipler U.-C., Elsner P (eds): Biofunctional Textiles and the Skin. Curr Probl Dermatol. Basel, Karger, 2006, vol 33, pp 17-34 (DOI:10.1159/000093928

  1. https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/82/narliggande-produkter-till-kosttillskott
  2. http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Kosttillskott/Kolloidalt-silver/
  3. ion-silver.com

Dela det här:

Posted on november 11, 2014 by sacru

Texten publicerades ursprungligen på bloggen Rawfoodtribunalen och återgavs med upphovspersonens medgivande. Här presenteras ett  komprimerat utdrag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s